torstai 5. maaliskuuta 2009

Lettu will be done

Salut a tous!

Kiirettä on ollut ja nyt voin vihdoin onnellisena miehenä todeta, että pummin urani on loppunut. (Iso kiitos Jennille, Tonille ja SAMPOLLE. toim huom. kirjoitusasu) Ranskalainen virkamies ja paperisota-armeija on kukistettu ja virallinen majapaikka saavutettu. Oon nyt asunut Cité Universitaitessa jo muutaman viikon ajan ja tuntuu, että tää on parasta tonttia mitä Pariisista voi asuinsijaksi saada. Kämppä on ihan mahtava ja tykkään Citen ympäristöstä kaikkine mukavine aktiviteettimahdollisuuksineen. Jee!

Todella paljon on tapahtunut ja hauskaa on ollut. Koulua on tällä hetkellä paljon ja se tuottaa osittain tuskaa aikalailla, kun ei tajua ihan kaikkea ja sen takia on vähän turhautunut olo. Luentojen taso vaihtelee täällä aika paljon, mutta perusesimerkki on 3 tunnin setti jossa Professori lätkii piirtoheittimelle tai kirjoittaa liitutaululle teeman, mistä aikoo puhuu, ja sen jälkeen länkyttää joko mikkiin tai ihan a capella sit koko ajan. Puheesta sitten pitää itse tehdä muistiinpanot. Tämän lisäksi lähes jokaisesta kurssista on demot, jossa tehdään hommaa kovasti. Mut oon omaksunu ranskalaisen mentaliteetin hyvin, jossa jonkun tavoittelemisen arvoisen asian eteen pitää yleensä kärsiä ja tehdä kovasti hommaa, jos sen todella haluaa - il faut souffrir pour apprendre-

Viikot menee täällä todella nopeesti ja viikonloput vielä nopeemmin. Juhlat jossa oon ollu on pääsääntöisesti todella mukavia etenkin bilelaivat jotka on Seinellä. Juhliminen on vanhalle ja väsyneelle sedälle kuitenkin suhteellisen rankkaa koska viimeinen metro lähtee viikolla 12 aikaa ja viikonloppusin kahden aikaan jolloin bileet on yleensä vasta alkanut ja eka metro menee sitten joskus 6 jälkeen. Joten yleensä sitten aamun kohmeloissa venaillaan metroa erittäin miellyttävissä olotloisa.

Tänään olis tarkoitus lähtee ehkä Hideouttii ja sieltä Mixclubille erasmusbileisiin, mutta saa nähdä mitä illalla taphatuu. Hyvä ystäväni David nimittäin kutsui selkäni takana lähes koko erasmusjengin mun kämpille aloittlee. Ei voi sanoo muuta kun et bienvenue a tous : ) Sitä vartenhan oon osittain hankkinut Chinatownista mun upeen 2.1 + Subi järjestelmän jolla ääntä saa niin paljon aikaan, että naapuritkin haluu osallistuu bileisiin. Koputteluita on tullut nimittäin oveen.

Ai niin. Vapiskaa kaikki Prisman ja Pallokauppojen kassat! Tänään Ecole Erasmuksessa tutustutaan itsepalvelukassaan. Kuulit oikein. Ranskalainen järjestelmä on todella hyvin organisoitunut ja se toimisi taylormaisen tehokkaasti, jos kaikki vaan ymmärtäisivät, että miten. Hyvin suuri ongelma on se, että erittäin rakkaan diktaattorimme Sarkozyn tavoin kaikki päätökset ja puuhat tehdään ensiksi ja mietitään vasta sitten mitä tuli tehtyä. Henkilökohtaisesti olen mieltynyt tähänkin käytäntöön..

Vaihe 1 etsi paikallinen KKK-market (Monoprix)
Vaihe 2 Nouda hyllystä esim Montparnassekuoharii 1,30€
Vaihe 3 Meet kylmästi masiinan eteen mikä näyttää kassalta ja vedät kaikki haluamasi artikkelit bar-code-lukijan läpi jonka jälkeen painat ”olen valmis maksamaan” nappia.
Vaihe 4 Jos sinulla on bonuskortti valitse se ennen maksua ja höylää. Maksaminen tapahtuu joko rahalla tai CB:llä (carte bleue) eli näppäilet vaan tunnusluvut masiinaan ja voilà!
Vaihe 5 Jos olet jäätyillyt istepalvelukassalla pitkään, pyytele anteeksi takana olevaltasi massiviselta jonolta ja poistu vihellen paikalta.


Miksi käyttää tämmöstä? Noh jos haluat venata palvelua niin se kestää. Täällä pitää olla kärsivällinen hyvin monissa asioissa ja kaupassa käynti on yksi niistä. Eli kassapalveluita joutuu odottamaan päivästä ja ajankohdasta riippuen noin kolmen-viiden kappaleen ajan. Kassaneidit ovat hitaita ja eivät piittaa ihmisten kiireestä vaan jäävät länkyttämään tutuilleen niin pitkäksi aikaa kun heitä huvittaa ja ranskalaiset ovat hitaita pakkaamaan ostoksensa kauppakasseihin. Onneks hyvin nopeesti oppiii ajat ja paikat milloin ja missä kandee käydä. Suosittelen Citén lähellä olevaa erittäin hyvää Franprix kauppaa, jonka yhteydessä on myös leipomo.

Tässä oli tämänhetkinen vuodatus. Ensi kerralla puhutaan mellakoinnista. Tovotan samalla ei kettuilumerkityksessä oikein hyviä päiviä kaikille sinne Suomeen!

Axl

1 kommentti:

  1. Pariisi kuulostaa kivalta. Ja onkin, mitä sieltä muistan (mm. Monoprix'n). Jenkeissä oli kans noita itsepalvelukassoja joissain isoissa marketeissa! Ja sit ihan palvelukassoilla oli aina vähintään yks pikakassa, johon sai mennä max. 10 tuotteen kanssa. Sellaista oon kaivannut Mestarin Herkkuunkin.

    Nautihan keväästä (täällä on vielä täysi talvi) ja eiköhän se setä jaksa niissä bileissäkin ihan hyvin vielä käydä :)

    VastaaPoista